Vizsgálat leírás

Speciális vizsgálatok

Speciális molekuláris genetikai vizsgálatok – autoimmun betegségekre való hajlam megállapítására

Vérvétel várakozás és beutaló nélkül

Az előzetes online időpontfoglalásnak köszönhetően akár már másnap megtörténhet a mintavétel, sorban állás nélkül.

Eredmény akár néhány napon belül

A mintákat a legkorszerűbb diagnosztikai módszerekkel analizáljuk, az eredményeket pedig akár 5 munkanapon belül továbbítjuk az Ön által megadott e-mail címre.

Élen járunk a megelőző diagnosztikában

Molekuláris genetikai vizsgálataink széles palettája: rengeteg betegséghajlamról, betegségmegelőző állapotról és érzékenységről nyújtunk megbízható információt.

A speciális vizsgálatok leírása

A HLA (humán leukocita antigén) géncsalád olyan antigéneknek nevezett fehérjéket kódol, amelyek képesek megkötni, sajátjaink mellett, az idegen fehérjéket is, és megismertetni velük az immunrendszert. Ennek köszönhetően testünk felismeri és szükség esetén elpusztítja az idegen biológiai anyagokat, baktériumokat, vírusokat. Értelemszerűen rendkívül fontos szerepet játszanak testünk védekezőképességének helyes működésében. Az ezeken a géneken hordozott mutációk hajlamossá tehetnek minket bizonyos autoimmun betegségekre, mikor szervezetünk saját anyagait, sejtjeit idegenként érzékeli és támadja.

Kiknek és mikor

ajánlott az egyes

vizsgálatok elvégzése?

A speciális vizsgálatok csomagban jelenleg megtalálható HLA-B27 vizsgálatot abban az esetben ajánlott elvégezni, amennyiben régóta fennálló, krónikus ízületi gyulladás, ízületi fájdalom, ízületi merevség áll fenn, valamint autoimmun betegség gyanúja esetén.

Autoimmun betegség hajlam HLA- B27 genetikai meghatározása

A HLA (humán leukocita antigén) gének olyan fehérjéket kódolnak, amelyek megkötik a saját és idegen fehérjéket, és megismertetni velük az immunrendszert. E géncsalád tagja a HLA-B gén, melynek egy variánsa, a HLA-B27 hajlamosít bizonyos autoimmun betegségekre. Az ezekben az autoimmun betegségekben szenvedő emberek jelentősen nagyobb hányada (körülbelül 50-95%) hordozza a kóros HLA-B-variánst, mint az az átlagpopuláció esetében előfordul. A HLA-B27 gén jelenléte által befolyásolt betegségek például az autoimmun, ízületi megbetegedések, reaktív arthritis (Reiter-kór), pikkelysömörhöz vagy gyulladásos bélbetegséghez társuló arthritis, az ízületek és a szalagok elmeszesedésével járó Bechterew-kór, vagy a szem fájdalmas gyulladása (uveitis). A vizsgálatot krónikus ízületi gyulladás, ízületi fájdalom, ízületi merevség jelenléte, valamint autoimmun betegség gyanúja esetén érdemes elvégeztetni.

Ezeket írták rólunk

Olvassa el, hogy miket mondtak rólunk és szolgáltatásainkról pácienseink a Google-n és a Facebookon!

Foglaljon időpontot egyszerűen és gyorsan!

Gyakran ismételt kérdések