Vizsgálat leírás

Sportgenetika

Molekuláris genetikai vizsgálatok az egyéni sportteljesítmény növelése érdekében – és az egészség hosszú távú megőrzéséért

Vérvétel várakozás és beutaló nélkül

Az előzetes online időpontfoglalásnak köszönhetően akár már másnap megtörténhet a mintavétel, sorban állás nélkül.

Eredmény akár néhány napon belül

A mintákat a legkorszerűbb diagnosztikai módszerekkel analizáljuk, az eredményeket pedig akár 5 munkanapon belül továbbítjuk az Ön által megadott e-mail címre.

Élen járunk a megelőző diagnosztikában

Molekuláris genetikai vizsgálataink széles palettája: rengeteg betegséghajlamról, betegségmegelőző állapotról és érzékenységről nyújtunk megbízható információt.

A sportgenetikai vizsgálat leírása

A köztünk lévő molekuláris különbségek, azaz a genetikai információnkat hordozó DNS lánc változatossága nemcsak egyes betegségekre hajlamosít, hanem bizonyos fizikai képességekre is. A sportolói teljesítmény mérésekor olyan számszerű mutatókat vizsgálnak, mint például az izomerő, gyorsaság, vagy a maximális oxigénfelvevő képesség. A sportolók egészségmegőrzése szempontjából ugyanakkor fontos tisztában lenni a betegségekre és sérülésekre való egyedi hajlamukkal is. A genetikai faktorok továbbá az edzhetőségre is hatással vannak, tehát arra, hogy az edzés hatására milyen mértékű teljesítménynövekedés várható. A genomikai ismeretek bővülésével a sporttehetségek kiválasztásának genetikai aspektusai előtérbe kerülhetnek a közeljövőben.

Kiknek és mikor

ajánlott az egyes

vizsgálatok elvégzése?

Fontos hangsúlyozni, hogy a genetikai hajlam ismerete csak olyan sportágak felé történő orientációban lehet irányadó, amelyekben döntően az állóképesség, a gyorsaság vagy az izomerő a teljesítményt meghatározó faktor. A genetikai adottságok alapján nem jósolható meg, hogy például labdarúgásra vagy kézilabdára alkalmasabb-e az illető. Az úgynevezett teljesítményhez köthető polimorfizmusoknak köszönhetően bármely életkorban azonos információt kapunk a sérülésekre és betegségekre való hajlamról. A hajlamosító gének azonban csak meghatározott környezeti feltételek között eredményezik a jelleg kialakulását. A sportolók egyénre szabott felkészítése tehát multidiszciplináris szemléletmódot igényel, a táplálkozástudomány, genetika, szociológia összehangolt munkáját. Ennek alapján a felkészítést végző szakembereknek tisztában kell lenniük azzal, hogy az adott genotípussal rendelkező sportolónak milyen étrend vagy épp milyen edzésmunka ajánlott, hogy egészségesen, a sérüléseket elkerülve érje el teljesítményének maximumát. A betegségre hajlamosító géneket tekintve hangsúlyozni kell, hogy nincs olyan sportegészségügyi genetikai teszt, amely 100%-os prediktív értékkel bírna, ezért a teszt eredménye nem lehet alapja a sportolástól való eltiltásnak.

A vizsgálatokról részletesen

Ezeket írták rólunk

Olvassa el, hogy miket mondtak rólunk és szolgáltatásainkról pácienseink a Google-n és a Facebookon!

Foglaljon időpontot egyszerűen és gyorsan!

Gyakran ismételt kérdések